sub interface در واقع همان vlan هائیست که ما بر روی یک پورت روتر سیسکو متصل به ترانک، تعریف میکنیم ،
به بیان دیگر ، برای دسترسی به vlan های تعریف شده روی یک سوئیچ سیسکو و استفاده از inter vlan Routing توسط روتر ، میبایست یک اینترفیس روتر به یک پورت ترانک trunk از سوئیچ متصل شده و ساب اینترفیس ها با شماره متناظر vlan ها روی آن تعریف شود .
روتر های سیسکو برای ارتباطات trunk از ۲ پروتکل که یکی مختص تجهیزات سیسکو و دیگری استاندارد جهانی است ، پشنیبانی میکنند
اولی ISL یا همان Cisco Inter-Switch Link است که اختصاصی سیسکو است ، در واقع پروتکل vlan Encapsulation مختص سیسکو است که فقط توسط دستگاه های خود سیسکو و شاید بعضی دیوایس های دیگر پشتیبانی شود .
البته ISL با اقبال عمومی روبرو نشد و در حال حاضر اکثرا از پروتکل دوم به نام ۸۰۲٫۱Q که استاندارد جهانی است استفاده میکنند . اصولا در صنعت کامپیوتر ، معدود استاندارهای اختصاصی شرکت های خاص به موفقیت نایل شد ، از جمله شرکت apple که سرسختانه بر سر مواضع خود ایستاد و توانست یک استاندارد اختصاصی برای خود داشته باشد و هیچ الزامی با سازگاری با دیگر تولید کنندگان نرم افزار و سخت افزار ندارد ! و این خود سیاستی است بس خطر ناک برای وابسته کردن مشتری !
برای مثال پروتکل EIGRP – IGRP سیسکو که بسیار قوی تر از OSPF است ، باز هم به دلیل اینکه فقط توسط خود روتر های و سوئیچ های سیسکو پشتیبانی میشود ، در اسکیل های بزرگ استفاده نمیشود ، برای مثال روتینگ داخلی شبکه ایران ، به دلیل استفاده از دیوایس های مختلف مثلا سیسکو ، هواوی ، جونیپر و … و یک دست نبودن در حال حاضر بر روی OSPF قرار دارد که به نظر من از EIGRP ضعیف تر عمل میکند ! که البته این خود باعث عدم وابستگی به یک سکوی خاص و برند خاص میشود …
خب ، با توجه به مطالب بالا ، فی الحال dot1Q یا همان ۸۰۲٫۱q پروتکل رایج برای vlan encapsulation است .
برای کانفیگ vlan ها ها بر روی روتر سیسکو ، ابتدا یک اینترفیس را به یک پورت ترانک از سوئیچی که میخواهیم از vlan های تعریف شده روی آن استفاده کنیم ، متصل کرده و بدین ترتیب عمل میکنیم :
router(config)#int fa 0/0
router(config-if)#description Trunk interface
router(config-if)#no shutdown
router(config-if)#exit
router(config)#int fa 0/0.10
router(config-if)#encapsulation dot1Q 10
router(config-if)#ip add 192.168.1.1 255.255.255.0
router(config-if)#exit
router(config)#int fa 0/0.20
router(config-if)#encapsulation dot1Q 20
router(config-if)#ip add 192.168.2.0 255.255.255.0
نکته : اعدادی که در ادامه ی شماره پورت اینترفیس ها قرار میگیرد شماره vlan ها یی است که در سوئیچ ایجاد کرده ایم ۰/۰٫۱۰ به طور مثال شماره ۱۰ شماره ی vlan ایجاد شده در سوئیچ میباشد.
کافیست پورت fa 0/0 روتر به یک پورت ترانک از سوئیچ مربوطه متصل و vlan های ۱۰-۲۰ و .. روی آن تعریف شده باشد ، هر کلاینت میباید gateway خود را IP روی اینترفیس روتر ست کند که ترافیک خارج از subnet برای route شدن به سمت روتر ارسال شود .
منبع : وبگاه فارسی شبکه